Anestezi

Varis ameliyatlarında hemen hemen hiç ağrı oluşmadığı için gece uykusuna benzer, son derece hafif bir anestezi uygulanır. Hasta, hiç bir riski olmayan bu işlem bittiği anda normal uykudan uyanır gibi uyanır. Bulantı ağrı veya hiçbir istenmeyen duygu hissedilmez.

Bütün herkesin çekince ve korkuyla baktığı anestezi, günümüzde yaşam için en güvenilir bir ortam haline gelmiştir. Trafik kazası, çeşitli yaralanmalar, kalp krizi gibi yaşamı ciddi biçimde tehdit eden durumlarda bile en güvenilir ve hatta yaşamınızı kurtarabilecek tek yer anestezi masasıdır. Hastanın durumuna ve yapılacak girişimin cinsine göre değişik ilaçlarla çeşitli derinlikte anestezi uygulanır.

Günübirlik varis cerrahisi girişimlerde iki tip anestezi uygulanabilir:

1- Bölgesel (Rejyonal) Anestezi

2- Genel Anestezi

Spinal anestezi ve Epidural anestezi bölgesel anestezi teknikleridir. Bu tip bölgesel anestezi verilen hastaların ameliyattan sonra 24 saat hastanede kalmasında yarar vardır.

Spinal anestezi: Özel olarak imal edilmiş çok ince bir iğne ile omurilik sıvısı içine verilen ilaçlarla yapılan anestezi çeşididir. Bu anestezi şeklinde hasta uyanıktır, ortalama olarak 2 saat kadar göbek hizasının altındaki bölgelerde hiç bir şekilde ağrı hissetmez.

Epidural anestezi: Diğer bir bölgesel anestezi tipidir. Bu teknikte ilaç omurilik zarı dışına verilir. Daha çok, uzun sürme olasılığı olan ameliyatlarda ve ameliyat sonrası fazla ağrı duyulacak durumlarda tercih edilmektedir. Bu anestezi tipinde hasta istenildiği sürece ağrısız bir durumda tutulabilir.

Varis cerrahisinde tercih edilen esas anestezi yöntemi genel anestezidir.

 

Günümüzde uygulanan genel anestezi, son derece güvenli ve ameliyat sonrası dönemi rahattır. 1990’lı yıllardan itibaren anestezi cihazlarına bilgisayar teknolojisinin de ilavesiyle hastaların emniyeti açısından büyük ilerlemeler olmuştur. Aynı yıllarda daha güvenli, etkin ve olumsuz yan etkileri daha az olan anestezi ilaçları kullanıma girmiştir. Son zamanlarda çok popüler olan bu ilaçların kullanımıyla; hastalar çabuk, bulantısız, sersemlik hali olmadan uyanmaktadırlar. Yeni çıkan bu ilaçların kalp ve dolaşım sistemine herhangi bir olumsuz etkisinin olmaması sonucunda, hastalar ameliyat gününün akşamını evlerinde geçirebilmektedirler.

Ameliyat sabahı ılık bir duş almanız, lensiniz varsa çıkartıp gözlük takmanız gerekmektir. Eşofman gibi bol ve rahat bir giysi giyip, ameliyat sonrasında yanınızda olabilecek refakatçinizle birlikte hastaneye gelmeniz önerilerimiz arasındadır. Ayarıca ameliyattan 6 saat öncesine kadar yiyecek, 3-4 saat öncesine kadar (süt-ayran hariç) içecek alınabilir.

Hiç unutulmaması gereken konu: AMELİYATA TAMAMEN AÇ OLARAK GELİNMESİ GEREKİR. Belirtilen süreler dışında su dahi İÇİLMEZ.